GeoWeb

geologický informační server
Skok na navigaci
GeoWeb > Geologické články > Lokality > Lokality šáreckého souvrství

Lokality šáreckého souvrství

Praha je na toto souvrstvi zabita, jelikoz jsou lokality zastavene az na nekolik vyjimek. Dve jsou v sareckem udoli. Prvni je velmi chuda a jedna se o pole mezi Cervenym vrchem. Ta druha v bejvale cihelne, lok na Jeneralce, bohuzel ani tam to neni s fosiliemi to nejlepsi. Jedinou lokalitou, na niz je mozne neco najit je v Libusi a to na poli u Kamýku (autobus 165 - 504) Pry se tam naslo spousta fosilii hlavne Ectilaneus katzeri.

Co se Rokycan tyce, tak nejlepsi a nejbohatsi lokalita je Osek. Tato lok. lezi pri dalnici u obce Osek. Poznas to tak, ze je tam most, pod kterym vede silnice do Oseka od Prahy v pravo. V bridlicich je v Rokycanech take lokalita nachazejici se take pri dalnici, ale tentokrate vlevo kousek od Oseka. Kdyz se podivas z pole pres dalnici uvidis benzinku, travnaty letiste a za nim lesik, a prave tam se ta lok. nachazi. V lese je nekolik skalnatych odkryvu odkryvu v sareckych bridlicich a fosilie jsou tam velmi hojne.

Lokality v okoli Stareho Plzence u Plzne: Ve Starym Plzenci pujdes do sousedni vesnice Sedlec, kde 500 metru na zapad od mostu pres potok jsou odkryty sarecke bridlice. Odkryv je ale na soukromem pozemku. Tato lokalita je hodne bohata. Dalsi lokalita je hned nad svahem. Jedna se o pole s rokycanskymi kulickami. Nejvice kulicek se nachazi v JV casti pole. V konkrecich je mnoho, jsou vsak ale vzacnejsi nez na Oseku.

Hodne stesti pri sberu ti preje Pavel Dvorsky
Autor: Pavel Dvorský - text byl poupraven.
Autor: Pavel Dvorský
Datum: 2003-11-30 17:50:19
Prohlížení geologických map on-line
Geologické mapy ČR on-line

Provoz stránek sponzorují:










Top Geo Group
G-Consult
GeoWeb © 1999 - 2024 Pavel Bokr, kontakt info zavináč gweb tečka cz Navštivte: Lechat Interactive Webdesign