GeoWeb

geologický informační server
Skok na navigaci
GeoWeb > Geologické články > Geologie > Hledání geologických fotografií a obrázků na internetu

Hledání geologických fotografií a obrázků na internetu

Protože návštěvníky těchto stránek často zajímá, kde se dají najít různé fotografie, nákresy či jiné obrázky vztahující se k geologii, uvádím lze postup jak se dá něco takového lépe najít.

Protože návštěvníky těchto stránek často zajímá, kde se dají najít různé fotografie, nákresy či jiné obrázky vztahující se k geologii, uvádím lze postup jak se dá něco takového lépe najít.

     V první řadě se doporučuji podívat zda se tématu, ke kterému sháníte obrázky, nevěnuje nějaká česká stránka. K tomu vám poslouží katalog geologických stránek, který je součástí tohoto serveru, nebo jakýkoliv český katalogový vyhledávač ale i ostatní fulltextové vyhledávače, které dokáží hledat jen na českých stránkách (např google). Pokud nějaké takové stránky naleznete, nejspíše na nich budou i nějaké obrázky, ale i kdyby nebyly nezoufejte a zkuste se podívat do odkazů, které budou nejspíše směřovat na podobně zaměřené stránky (nebojte se ani odkazů na zahraniční stránky).

     Pokud nenajdete k danému tématu žádné stránky, nezbývá nic jiného než hledat v stránkách zahraničních. Pro vyhledávání na zahraničních stránkách budete potřebovat přeložit vaše klíčová slova (ta která zadávate do vyhledávačů) zejména do angličtiny - právě k tomu se výborně hodí on-line česko-anglický anglicko-český geologický slovník na webu České geologické služby, který naleznete zde.

     Nejdříve můžete zkusit najít www stránky, které se zabývají daným tématem. K tomu můžete využít libovolný katalogový nebo fulltextový vyhledávač. Pokud naleznete stránky, které se věnují tomu co hledáte, nejspíše na nich budou nějaké obrázky, ale také odkazy které by vás mohli dovést na další obdobné stránky. Podobné stránky také umí vyhledávat některé vyhledávače.

     Asi poslední možností je přímé vyhledávání obrázků na internetu pomocí vyhledávačů, které tuto službu nabízejí. Nejdříve můžete k vyhledávání použít česká klíčová slova, ale pokud chcete větší výběr obrázků budete muset opět zadat klíčová slova v angličtině. Tento způsob hledání má výhodu v tom, že dokáže poměrně rychle najít podobné obrázky z různých stránek najednou. Tento způsob hledání vřele doporučuji alespoň vyzkoušet například na vyhledávači google.

Ještě přidám nějaké tipy a postřehy:
Je ve výsledku spousta položek, které se vztahují ke komerci? Pak zkuste hledat jen v doméně .edu (v google stačí ke klíčovým slovům připsat site:.edu
Je ve výsledku spousta položek, které se vůbec nevztahují k geologii? Pak zkuste dát hledaný výraz do uvozovek a nebo ještě nějaké vhodné klíčové slovo přidat.
Pokud je vaše vyhledávání neúspěšné zkuste nějaké klíčové slovo ubrat a nebo zvolit trošku jiná klíčová slova se stejným významem.
Doporučuji se podívat také na rozšířené volby vyhledávání, které nabízí jednotlivé vyhledávače - ty také můžou někdy velice pomoci.
Čím rychlejší internet tím se lépe hledá, pro obrázky to platí obzvlášť.
Ještě než prohlásíte, že nic nemůžete najít zkuste to zadat alespoň do google! (pokud jste to již neudělali :))
Nebojte se anglicky psaných stránek, i když anglicky moc neumíte - často vám bohužel nic jiného nezbyde :(
Autor: Pavel Bokr
Datum: 2004-04-03 19:33:32
Prohlížení geologických map on-line
Geologické mapy ČR on-line

Provoz stránek sponzorují:










Top Geo Group
G-Consult
GeoWeb © 1999 - 2024 Pavel Bokr, kontakt info zavináč gweb tečka cz Navštivte: Lechat Interactive Webdesign